Charles Berner

(1929–2007)

Charles Berner 60-ik születésnapján

Charles Berner – a Megvilágosodás Intenzív (Enlightenment Intensive) létrehozója és a Megvilágosodás Diád Iskolájának (Dyad School of Enlightenment) megalapítója– 1929-ben született Los Angelesben. Tudományos érdeklődéssel nőtt fel, és fizikai tanulmányai után rövid ideig kutatóként dolgozott az Egyesült Államok kormányának. 1950-ben egy tizennégy évig tartó intenzív vizsgálódásba kezdett az elmúlt életekkel, halálélményekkel és halál utáni tapasztalatokkal kapcsolatban. Áttanulmányozott és megtapasztalt több száz önfejlesztő és tudatossággal kapcsolatos technikát, átvizsgálta a Kelet és a Nyugat vallásos és filozófiai kéziratait, valamint táplálkozási, kommunikációs, anatómiai, szülészeti és az álmokkal és az elme dinamikájával kapcsolatos tanulmányokat folytatott.

1964-ben megalapította a Képesség Intézetét (Institute of Ability), technikáit az egyének közti isteni kölcsönös kapcsolatra alapozva. Az Institute of Ability spirituális vezetőjeként több ezer egyénnel dolgozott mind csoportban, mind egyénileg. Tanításai és saját spirituális gyakorlata mellett eredeti munkái születtek a metafizika (The Lila Paradigm), teológia területén és az élet alapjairól. Kutatta azt is, hogyan lehet tisztítani az elmét, feloldani érzelmi traumákat és fejleszteni az egyén viszonyulási képességét. Mindezekre technikákat fejlesztett ki.

1968-ban, miközben a kaliforniai Santa Cruz hegyei között a szabadságát töltötte, egy hosszú évek óta megoldatlan problémára adott válaszként felvillant előtte a Megvilágosodás Intenzív lényege, és belekezdett ennek fejlesztésébe. 1973-ban megalapította a Megvilágosodás Diád Iskoláját, hogy az szervezeti háttere legyen megvilágosodás mesterek kiképzésének és Megvilágosodás Intenzívek tartásának. 1980-ra megközelítőleg huszonöt ezer ember vett részt Megvilágosodás Intenzíven, és hetven ember lett kiképzett Megvilágosodás Intenzív mester.

1973-ban Charles Berner Indiába utazott, és ekkor találkozott gurujával, Swami Kripalvanandával, egy kundalini mesterrel, aki beavatta őt a természetes jógába és a szanszkrit Yogeshwar Muni nevet adta neki. Charles Berner azóta intenzíven gyakorolja a természetes jóga meditációt, folytatja a tanítást, és megalapította a Sanatana Dharma Foundationt, hogy megalapozza Nyugaton a szanatana darma avagy az Igazság örökkévaló útja alapelveit. Ezek az alapelvek a következők: az egész világ egy család, minden Isten, az összes vallás Istenhez vezet, Isten a végrehajtó, és a szeretet a kulcsa a spirituális növekedésnek.

1977-ig Charles Berner kilencvenkilenc Megvilágosodás Intenzívet vezetett. Ekkor – miután meggyőződött arról, hogy elég alaposan ellenőrizte az alapformát és a technikát, és elegendő kiképzett mester van ahhoz, hogy a Megvilágosodás Intenzív folyamatosan és biztosan elérhető legyen – visszavonult a megvilágosodás-munkától, hogy a szanatana darmát és a jóga vallását gyakorolja és tanítsa.*

(fordította: Salek Zoltán és Nadzsal Ida)

 

*1981-es adat – azóta, Charles Berner teljesen visszavonultan élt, és a Yogeshwar Muni nevet sem használta többé.

Kommunikáció

 
Minden jog fenntartva © Magyarországi Leela Alapítvány, 2005-2016

A honlapon lévő valamennyi anyag szerzői jogi védelem alatt áll.
Másolásuk és bármilyen formában történő felhasználásuk kizárólag a jogtulajdonos előzetes írásos hozzájárulásával lehetséges.
Frissítve: 2016.04.16